basında

GAZETE HABERLERİ

HARİTADAN GERİ DÖNÜŞÜM KUTULARINI GÖREBİLECEKSİNİZ!

Haritadan geri dönüşüm kutularını görebileceksiniz!

Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Fethiye sınırları içerisinde bulunan çeşitli atık toplama ekipmanlarının tümüne sistem ile entegreli barkod etiketleri taktı. Ambalaj atıklarının toplanmasında kullanılan mavi kafes ve kumbaralar, yeşil çim görünümlü kafesler, pet şişe kafesleri, cam kumbaraları ve atık tekstil toplanmasında kullanılan mor kumbaralara konumlandırılan etiketler sayesinde vatandaşlarımız evlerine, iş yerlerine en yakın atık toplama ekipmanının yerlerini www.nereyeatayim.com/2/mapPlaces internet sitesinden görebilecekler.

Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Selver Hatice Kabak ‘nereye atayım’ projesiyle ilgili açıklamalarda bulundu; “Tek tek 500 adet ekipmana yapıştırılan bu etiket sistemi sayesinde “Nereye Atayım?” linkine tıklandığında envanter arama butonlarından hem envanter takibi gerçekleştirilmiş olacak, hem de vatandaşlarımıza yönelik hizmet kalitemizin artması adına çalışmamız hayata geçirilmiş olacak. İlave edilecek olan 300 etiket sonrasında da bu rakam 800’ü bulacak. Sonraki aşamalarda da ihtiyaca göre bu işlem gerçekleştirilmeye devam edecektir. Bu anlamda sistemin kurulmasında emeği geçen Nereye Atayım Platformu’na, Çevko Vakfı’na, Kaydem Plastik’e ve Trend Dk Tekstil’e teşekkür ederiz. Umarız Fethiye’de geri kazandırılmaya çalışılan atık miktarı artar ve vatandaşlarımız pet, cam, plastik, kağıt, metal ve tekstil gibi atıkların doğru yerlere atılmasını, çöple karışmamasını sağlayarak çevremize sahip çıkar. Tüm çalışmalarımızdaki ve yeniliklerimizdeki ana gaye çöp miktarının azaltılması, geri dönüşüm miktarının artmasıdır. Çevresel farkındalığın oluşması için çalışmalarımız devam edecektir” dedi.

Nereye atayım haritasına direkt olarak www.fethiye.bel.tr sitesinden de ulaşabilirsiniz.

CAM ATIK TOPLAMA

Fethiye Belediyesi ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması için yaptığı çalışmalara bir yenisini ekledi. Fethiye Belediyesi, Çevko ve Kaydem Plastik ile imzalanan protokole ek olarak Anadolu Şişe Cam A.Ş ile camların kaynaklarından toplanmasıyla ilgili yeni bir projeye imza attı.

 

Fethiye Belediyesi, Çevko ve Kaydem Plastik arasında yapılan üçlü protokol ile ilçemizde ambalaj atıklarının toplanması ile ilgili yeni bir sürece girildi. Yapılan üçlü sözleşmeye ek olarak cam üreticisi olan Anadolu şişe cam A.Ş ve cam işleme tesisi olan Muzaffer Pınarbaşı ile Cam atıkların kaynağında ayrı toplanması ile ilgili çalışma başlatıldı.

 

1770 tane toplama ünitesi daha hizmete girdi.

Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Mahmut Bayraktar, “İlçemizde ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması için bundan öncede birçok çalışmamız olmuştur. Yapılan bu yeni girişimle ambalaj atıklarının daha verimli toplanması ve toplama sistemini bir üst seviyeye taşımayı planlıyoruz. Bu kapsamda yapılan protokoller ve çalışmalar doğrultusunda ambalaj atıkları toplama sistemine 1000 adet iç mekan atık biriktirme kutusu, 20 adet pet şişe görünümlü toplama kafesi, 750 adet özel tasarım cam atık toplama ünitesi ve bu atık ünitelerinin toplanması için özel nitelikli atık toplama aracı ve diğer ekipmanlar saygıdeğer halkımızın hizmetine sunulmak üzere şehrimize kazandırılmıştır” dedi.

 

Öncelik turizm bölgeleri’nde…

Ünitelerin ilk etapta Fethiye merkez, Ölüdeniz, Çalış ve Göcek bölgelerine nüfus yoğunluğu ve turizm işletmelerin fazla olduğu alanlara koyulduğunu ifade eden Bayraktar, “İlerleyen günlerde tüm mahallelerde ünitelerimiz hizmet verecek. Kaydem plastik ve müdürlüğümüz personelleri tarafından ünitelerin bırakıldığı alanların etrafındaki tüm işletme ve konutlara cam atıkların ayrı atılması hususunda bilgilendirme çalışmalarımız devam etmektedir” diye konuştu.

 

ÇEVKO PROTOKOL

Başkan Saatcı’dan “çevre için” yeni bir atak.

 

Fethiye Belediyesi, Anadolu Cam Sanayi, ÇEVKO ve Muzaffer Pınarbaşı Cam Şişe İşletmesi ve Kaydem Plastik işbirliğiyle, Fethiye’deki cam atıkların geri dönüşmesi için protokol imzalandı.

Bu kapsamda Türkiye’de ikinci kez Fethiye’de uygulanacak olan toplama sistemi ile ilçedeki cam atıkların yüzde yüz oranında geri dönüşüme kazandırılacağı bildirildi. Proje hakkında açıklamada bulunan Fethiye Belediyesi Başkanı Behçet Saatcı, “Nüfusuyla orantılandığı zaman geri dönüşüm konusunda Fethiye Belediyesi gerçekten çok başarılı. İşin bu noktaya gelmesinde Kaydem Plastik’in sahibi Kahraman kardeşimizin çok büyük katkıları var. Hem Çevko’ya hem Şişecam’a teşekkür etmek istiyorum. Sistemi, Türkiye’de ikinci kez Fethiye’de kuruyorlar. Bu aslında Fethiye’nin çevresel değerler ile ne kadar içli dışlı olduğunun göstergesi hem de 800 ilçenin içinden herhalde biz gözüküyoruz ki o yüzden burayı tercih ettiler. 2 bin ton cam yılda vahşi depolama ile çöpe gidiyor ve biz bunu ayrıştıracağız. Bu işin hem ekonomiye hem de taşıma, temizleme gibi konularda Fethiye Belediyesi’ne katkısı var. Her şeyden önce de çevresel değerlere sahip çıkılıyor. Çöpe giden bir madde ürün haline getirilip sanayinin hizmetine sunuluyor ve bir döngü sağlanıyor. Benim hayalim, Almanya’da gördüğüm ve 25 milyon Euro’ya kurulan Çöp Entegre Tesisi’nin Denizli, Aydın, Muğla üçgeninde uygun bir yere -ki üçü de Büyükşehir Belediyesi oldu- kurularak hiç bir sanayi artığımızın çöpe gitmeden tekrar sanayiye dönüşümünün sağlanmasıdır. Bu döngüyü Almanya çok rahat yapıyor. Biz neden yapamayalım? İnşallah bu işbirlikleri ile bu noktaya geliriz diye temenni ediyorum. Bu işin de bu noktaya gelmesinden dolayı Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne, Kaydem Plastik’e, ÇEVKO’ya, Şişecam’a ve Pınarbaşı Cam Şirketi’ne teşekkür ediyorum” dedi.

İmzalanan protokol kapsamında belediyemiz sınırları içerisinde seçilen ve uygun görülen bölgelerde, kullanılmış cam ambalajların kaynağında evsel atıklardan ve diğer ambalaj atıklarından (metal, plastik, kağıt-karton ve kompozit) ayrı toplanması ve değerlendirilmesi işlemlerinin kalıcı bir yerel yönetim uygulamasına dönüştürülmesi ve bu konuda karşılıklı bilgi alışverişinin sağlanarak, model bir toplama sisteminin oluşturulmasını sağlanacak. Yapılacak çalışma kapsamında konut ve işletme kaynaklı cam atıklar özel tasarlanmış toplama ekipmanları vasıtası ile diğer ambalaj atıklarından ayrı toplanması sağlanarak ekonomimize ayrı bir değer olarak kazandırılacak.

Protokolden bir gün sonra konuyla ilgili araçların hizmete başlaması Başkan Behçet Saatcı tarafından takdirle karşılandı. Yeni araçları ve geri kazanım malzemelerinin toplanacağı üniteleri incelerken memnuniyetini dile getiren Başkan Behçet Saatcı, “Dün Çevko ile anlaşma yapmıştık. Bugün araçlar gelerek çalışmaya başladı. Bu da Fethiye Belediyesi ve Belediye’nin çalıştığı şirketlerin işlerinde ne kadar ciddi olduklarının göstergesidir. Ben KAYDEM’deki arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Zaten burada çalışan arkadaşlarımız da bizim çalışma arkadaşlarımız. Artık bu yaz camların geri dönüşümü konusunda çok ciddi yol katledilecek. Birçok şişe çöpe gitmekten kurtulacak. Bu da Fethiye Belediyesi’nin çevreye göstermiş olduğu değerin göstergesidir. Arkadaşlarımın dört elle işe sarılmasından ve protokolden bir gün sonra araçların hizmete başlamasından dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

 

 

BELEDİYEMİZ 3 BİN 355 ÖĞRENCİYE ÇEVRE EĞİTİMİ VERECEK

Fethiye Belediyesi ve Kaydem Plastik iş ortaklığında yürütülen Geri Dönüşüm çalışmaları kapsamında ilkokul öğrencilerine geri dönüştürülebilir atıklar ve çevre konulu eğitimlere her sene olduğu gibi bu sene de başladı.

 

Bakanlık tarafından onaylanan ambalaj atıkları yönetim planı dahilinde Ölüdeniz, Göcek, Fethiye merkez, Çiftlik, Karaçulha, Çamköy, Yeşil Üzümlü’deki toplam 19 okulda birinci ve ikinci etapta verilecek eğitimler, bu sene Ölüdeniz Mahallesi’nden başladı. 2014-2015 eğitim öğretim yılı boyunca sürecek olan çevre koruma konulu eğitimlerde 3355 öğrenciye ulaşılacağı planlandı. Eğitimlerde atıkların neler olduğu, hangi atığın neye dönüştüğü, sanayiye kazandırıldığında sıfırdan elde edilmesi ile atıktan elde edilmesi arasındaki farkın ne olduğu, kızartma yağlarının zararlı etkileri, geri dönüşüm sürecine nasıl dahil edileceği, atık pil, elektronik atık, atık lastik ve diğer geri kazanılabilir atıkların değerlendirilmesi, sunumlar ve çizgi filmler ile anlatılmaya başlandı.

 

“Çevresel değerlere verilen önem her yıl daha da artıyor”

Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü personelleri ile Kaydem Plastik personelinin vereceği eğitimler tek tek okullar ziyaret edilerek 30-40 kişilik gruplar halinde 3. ve 4. sınıf öğrencilerine verilecek. Eğitimler hakkında bilgiler veren Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Selver Hatice Kabak, “Çevresel değerlerin korunması konusunda eğitimler, olmazsa olmazlarımız arasında yer almakta, geçtiğimiz senelerde de belli bir plan dâhilinde okullara eğitimlerimiz olmuştu. Her sene şunun farkına varıyoruz, Fethiye’de çevresel değerlere verilen önem rakamlara bakılarak çok rahatlıkla söylenebiliyor ancak çocuklarımızın yönelttiği sorulara ve eğitimler esnasında verdikleri katkılara bakılarak daha da iyi anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.

Fethiye Belediyesi, Anadolu Cam Sanayi, ÇEVKO ve Muzaffer Pınarbaşı Cam Şişe İşletmesi ve Kaydem Plastik işbirliğiyle, Fethiye’deki cam atıkların geri dönüşmesi için protokol imzalandı.

Bu kapsamda Türkiye’de ikinci kez Fethiye’de uygulanacak olan toplama sistemi ile ilçedeki cam atıkların yüzde yüz oranında geri dönüşüme kazandırılacağı bildirildi. Proje hakkında açıklamada bulunan Fethiye Belediyesi Başkanı Behçet Saatcı, “Nüfusuyla orantılandığı zaman geri dönüşüm konusunda Fethiye Belediyesi gerçekten çok başarılı. İşin bu noktaya gelmesinde Kaydem Plastik’in sahibi Kahraman kardeşimizin çok büyük katkıları var. Hem Çevko’ya hem Şişecam’a teşekkür etmek istiyorum. Sistemi, Türkiye’de ikinci kez Fethiye’de kuruyorlar. Bu aslında Fethiye’nin çevresel değerler ile ne kadar içli dışlı olduğunun göstergesi hem de 800 ilçenin içinden herhalde biz gözüküyoruz ki o yüzden burayı tercih ettiler. 2 bin ton cam yılda vahşi depolama ile çöpe gidiyor ve biz bunu ayrıştıracağız. Bu işin hem ekonomiye hem de taşıma, temizleme gibi konularda Fethiye Belediyesi’ne katkısı var. Her şeyden önce de çevresel değerlere sahip çıkılıyor. Çöpe giden bir madde ürün haline getirilip sanayinin hizmetine sunuluyor ve bir döngü sağlanıyor. Benim hayalim, Almanya’da gördüğüm ve 25 milyon Euro’ya kurulan Çöp Entegre Tesisi’nin Denizli, Aydın, Muğla üçgeninde uygun bir yere -ki üçü de Büyükşehir Belediyesi oldu- kurularak hiç bir sanayi artığımızın çöpe gitmeden tekrar sanayiye dönüşümünün sağlanmasıdır. Bu döngüyü Almanya çok rahat yapıyor. Biz neden yapamayalım? İnşallah bu işbirlikleri ile bu noktaya geliriz diye temenni ediyorum. Bu işin de bu noktaya gelmesinden dolayı Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne, Kaydem Plastik’e, ÇEVKO’ya, Şişecam’a ve Pınarbaşı Cam Şirketi’ne teşekkür ediyorum” dedi.

İmzalanan protokol kapsamında belediyemiz sınırları içerisinde seçilen ve uygun görülen bölgelerde, kullanılmış cam ambalajların kaynağında evsel atıklardan ve diğer ambalaj atıklarından (metal, plastik, kağıt-karton ve kompozit) ayrı toplanması ve değerlendirilmesi işlemlerinin kalıcı bir yerel yönetim uygulamasına dönüştürülmesi ve bu konuda karşılıklı bilgi alışverişinin sağlanarak, model bir toplama sisteminin oluşturulmasını sağlanacak. Yapılacak çalışma kapsamında konut ve işletme kaynaklı cam atıklar özel tasarlanmış toplama ekipmanları vasıtası ile diğer ambalaj atıklarından ayrı toplanması sağlanarak ekonomimize ayrı bir değer olarak kazandırılacak.

Protokolden bir gün sonra konuyla ilgili araçların hizmete başlaması Başkan Behçet Saatcı tarafından takdirle karşılandı. Yeni araçları ve geri kazanım malzemelerinin toplanacağı üniteleri incelerken memnuniyetini dile getiren Başkan Behçet Saatcı, “Dün Çevko ile anlaşma yapmıştık. Bugün araçlar gelerek çalışmaya başladı. Bu da Fethiye Belediyesi ve Belediye’nin çalıştığı şirketlerin işlerinde ne kadar ciddi olduklarının göstergesidir. Ben KAYDEM’deki arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Zaten burada çalışan arkadaşlarımız da bizim çalışma arkadaşlarımız. Artık bu yaz camların geri dönüşümü konusunda çok ciddi yol katledilecek. Birçok şişe çöpe gitmekten kurtulacak. Bu da Fethiye Belediyesi’nin çevreye göstermiş olduğu değerin göstergesidir. Arkadaşlarımın dört elle işe sarılmasından ve protokolden bir gün sonra araçların hizmete başlamasından dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

 

 

ÖĞRENCİLER KAPI KAPI DOLAŞACAK ÇEVRESEL BİLGİLENDİRME YAPACAK

Fethiye Belediyesi ve Muğla Üniversitesi arasında imzalanan protokol ile Ali Mefharet Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu çevre koruma ve kontrol bölümü öğrencileri ve belediye ekipleri Fethiye’de kapı kapı dolaşarak çevresel bilgilendirme yapacak.

Fethiye Belediyesi ve Muğla Üniversitesi arasında imzalanan protokol ile Ali MefharetSıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu çevre koruma ve kontrol bölümü öğrencileri ve belediye ekipleri Fethiye’de kapı kapı dolaşarak çevresel bilgilendirme yapacak.

Çevre bilincinin geliştirilmesi için daha önce ilköğretim düzeyinde çalışma yapan Fethiye Belediyesi, çalışmanın kapsamını genişletti. Belediye Başkanı Behçet Saatcı ile Muğla Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar imzası ile yapılan protokol ile bilinçlendirme çalışması evlere taşınıyor. Protokol gereği Fethiye Belediyesi personeli ile ortak çalışacak olan üniversite öğrencileri kapı kapı dolaşarak insanlara çevre bilincini anlatacak.

Protokol kapsamında Fethiye Ali Mefharet Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu Çevre Koruma ve Kontrol Bölümü 1. ve 2. sınıf öğrencileri, Fethiye Belediyesi yetkilileri tarafından bilgilendirildi. 2 ayrı grubun bilgilendirildiği eğitimler sona erdiğinde vatandaşlar bilgilendirilmeye başlanacak. Göcek’ten başlanacak kapıdan kapıya bilgilendirme çalışmaları daha sonra Ölüdeniz Mahallesi’nden sürecek.

Toplam 60 üniversite öğrencisi ev ev dolaşarak mahalle sakinlerini çevreci broşürler, geri dönüşebilen malzemelerin toplama gün ve saatinin yazılı olduğu broşürler ile bilgilendirirken, hane sayıları ve talepleri, çalışma sonrası belediyenin değerlendirebilmesi için formlara işlenecek.

 

MUĞLA ÜNİVERSİTESİ İLE PROTOKOL İMZALADIK

Çevresel bilincin yaygınlaştırılmasıyla ilgili Fethiye Belediyesi, Muğla Üniversitesi’yle protokol imzaladı. Rektör Mansur Harmandar ve Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı’nın imzaladığı protokol kapsamında, Ali Mefharet Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu çevre koruma ve kontrol bölümü öğrencileri ve belediye ekipleri tüm Fethiye’de çalınmadık kapı bırakmayacak ve tüm Fethiye’de çevresel bilgilendirme yapacaklar.

 

 

Protokol kapsamında Fethiye Ali Mefharet Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu Çevre Koruma ve Kontrol Bölümü 1. ve 2. sınıf öğrencileri, Fethiye Belediyesi yetkilileri tarafından öncelikle yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirildi. 2 ayrı grubun bilgilendirildiği eğitimler sona erdiğinde vatandaşlar kapı kapı bilgilendirilmeye başlanacak. Göcek’ten başlanacak kapıdan kapıya bilgilendirme çalışmaları daha sonra Ölüdeniz mahallesinden sürecek. Toplam 60 üniversite öğrencisi ev ev dolaşarak mahalle sakinlerini çevreci broşürler, geri dönüşebilen malzemelerin toplama gün ve saatinin yazılı olduğu stickerlar ile bilgilendirirken, bu hane sayılarını ve talepleri, çalışma sonrası belediyenin değerlendirebilmesi için formlara işleyecekler.

 

Öğrencilerin ve belediye ekiplerinin ev ev bilgilendirme çalışması yapacağını dile getiren Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Selver Hatice Kabak, “Fethiye Belediyesi daha önceki senelerde çevre bilincini yaygınlaştırmak amacıyla ev ev bilgilendirme çalışmalarını gönüllü öğrenciler ile yapmaktaydı ve Fethiye merkezdeki 15 mahalle her yıl bilgilendirilmişti. Ancak geçen sene Meslek Yüksek Okulumuzda Çevre Koruma ve Kontrol Bölümü’nün açılması ile bu konuyla iç içe olan öğrenciler kazanmaya başladık. Düşündük ki bu öğrencilerimiz hem ileriki meslek hayatları için bir deneyim kazansınlar hem de ilçemize yapacakları çalışmalar ile çevresel değer kazandırsınlar. Bir protokolle sözlü ifademizi yazılıya döktük sayın belediye Başkanımız Behçet SAATCI her zaman

olduğu gibi bu çevresel çalışmamızda da önderimiz oldu.  Ayrıca sağ olsun yüksekokul yetkilileri de bu konuda çok duyarlılar, bizleri geri çevirmediler. Bu çalışmanın başlamasında öncelikle Prof. Dr. Mansur Harmandar’a ve katkıda bulunan; Mehmet Emin Duru, Memiş Kestek, Yasin İlemin, hocalarıma, ayrıca başarı ortağımız olan çevre lisanslı Kaydem Plastik  yetkililerine  de verdikleri destekten ötürü çok teşekkür ediyorum. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü personeli ve üniversite öğrencileri ile birlikte Salı günü Göcek’ten başlayacağımız bilgilendirmelerde amaç; belediyemiz geri kazanım çalışmalarını bilmeyenleri bilgilendirmek, bilenlerin de varsa taleplerini değerlendirmektedir” dedi.

 

GERİ DÖNÜŞÜM KUTULARI ÇİMLE KAMUFLE EDİLDİ

Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan geri dönüşüm konteynerleri, hem doğaya uygun hale getirilmeleri, hem de vatandaşların dikkatini çekmek için çimi andıran bir malzeme ile kaplandı.

Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan geri dönüşüm konteynerleri, hem doğaya uygun hale getirilmeleri, hem de vatandaşların dikkatini çekmek için çimi andıran bir malzeme ile kaplandı.

Türkiye’nin en çevreci belediyesi ödülüne layık görülen Fethiye Belediyesi, vatandaşlara çevresel duyarlılık kazandırmak için görsel çalışmalar yapıyor. Bu kapsamda Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yetkilileri ilk çalışmalarını geri dönüşüm konteynerlerde yaptı. Konteynerlerin etrafı yeşil suni çim ile kaplı kutu görseliyle kapandı. Fethiyeliler artık, yollarda çöp tenekelerini andıran geri dönüşüm konteynerleri yerine göze hitap eden yeşil geri dönüşüm kutuları görecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, yeni geri dönüşüm kutularının ilk etapta 20 tane üretilerek vatandaşların beğenisine sunulacağını açıkladı. Çimle kamufle edilen geri dönüşüm kutuları ile kötü görüntünün ortadan kalkacağını belirten Saatcı, “Inanıyorum ki, şehrimizin değişim ve gelişimine bu anlamdaki geri dönüşüm kutuları bambaşka bir anlam katacak. Ilk etapta 20 kadar bölgede değerlendireceğiz. Ardından ise Fethiye genelinde aynı çalışmayı uygulayacağız. Artık Fethiye geneli Göcek’ten Karaçulha’ya, Üzümlü’den Ölüdeniz’e kadar büyük bir alan. Biz tüm alanlarımızı bunlarla değerlendireceğiz.” dedi.

 

FETHİYE'DE ÇEVRE ATIKLARI GÜNEŞ ENERJİSİYLE ÇALIŞAN BİSİKLETLERLE TOPLANIYOR

Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, “Gücümüz sizden, enerjimiz güneşten” sloganıyla çevreci bisikletleri yeni teknolojiyle tanıştırdı. Belediyenin Türkiye’de benzeri olmayan çevreci bisikletleri, artık güneşten faydalanarak elektrik üretecek ve ilçe halkına hizmet verecek.Yılın sekiz ayı güneş gören Muğla’nın Fethiye ilçesinde geri dönüştürülebilir atıklar, güneş enerjisiyle çalışan bisikletlerle toplanacak. Belediyenin başlattığı projeyle Türkiye’de örnek olma özelliği taşıyan bisikletli atık toplama araçlarına, güneş enerjisi panelleri takıldı. Sürücüsünü güneşten koruyan paneller hem de bisikletin çalışması için gereken elektrik enerjisini depoluyor. Belediye, 15 mahallede güneşten faydalanarak dönüştürülebilir atıkları toplayacak.Konu hakkında bilgiler veren Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, çevre konularında Türkiye’ye örnek olmaya devam edeceklerini söyledi. Bakanlığın çevre teşekkürü ve çevre ödülünü boşuna almadıklarını her konuda ispat ettiklerini belirten Başkan Saatcı, belediyenin çevre biriminin Türkiye’de ses getirecek birçok projesi olduğunu kaydetti. Saatcı, “Burada beraber çalışmış olduğumuz arkadaşlarımızın çabası ve birimler arası diyalogla Fethiye’ye çevresel bisikletlerimizi hediye etmiştik. Bunlar elektrikle şarj edilen akülü araçlarımızdı. Şimdi ise aküsünü, üstündeki güneş panelinden aldığı enerjiyle dolduruyor. Verimli olduğu takdirde bunu çoğaltacağız. Bu anlamda yapabileceğimiz elimizde 10 adet araç var. Bunların hepsini inşallah güneş paneline çevireceğiz. Bu da bizim nereye doğru gittiğimiz göstergesidir.” şeklinde konuştu.

HEDİYE TEKERLEKLİ SANDALYE

Muhammed artık arkadaşlarıyla gezebilecek.

 

Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında doğuştan %95 vücut fonksiyon kaybı olan 5 yaşındaki minik Muhammed’e tekerlekli sandalye hediye etti. Eldirek köyünde yaşayan minik Muhammed’in mutluluğu gözlerden kaçmadı.

 

Doğuştan %95 vücut fonksiyon kaybı olan Muhammed Çetinkaya’nın en büyük hayali gerçek oldu. Arkadaşlarıyla gezip, oynayamayan minik Muhammed artık hayallerini gerçekleştirebilecek. Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü personeli Çevre Teknikeri Seda Soydemir,  “2010 Yılında başlattığımız projenin, 3 senedir istikrarlı bir şekilde yürütülmesinde halkımızın desteği ve katkısı çok büyük, biz sadece aracıyız. Mavi kapakları toplayarak desteklerini esirgemeyen tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

GAZETE HABERLERİ